Programlar

ADAY ÖĞRENCİ

Aşçılık

Ülkemizin artan nüfusu ve gelişen turizm sektörü ve turistik tesisler nedeniyle, Otel ve Yiyecek - İçecek sektöründe kalifiye eleman ihtiyacı artmıştır. Meslek Yüksek Okulu, sektörün gereksinimlerini dikkate alarak, üstün bilgi ve becerilerle donatılmış, yeterli alt yapıya sahip, alanında edindiği, temel düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak verileri yorumlayabilen ve değerlendirebilen, mesleki plan ve projeleri gerçekleştirebilen nitelikli gençler yetiştirmeyi amaçlamıştır. Otel-Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü altında Aşçılık ve Turizm Otel İşletmeciliği Programı yer almaktadır.

Bölüm Olanakları: İki yıllık Program süresince öğrencilere teorik ve mutfak becerisi edinmeye yönelik uygulama dersleri ağırlıklı bir eğitim şeklinde verilmektedir. Aşçılık öğrencileri, farklı mutfak kültürlerini, pişirme tekniklerini, mutfak araç ve gereçlerini tanımayı, bölümleri ile ilgili yenilikleri yakından takip etmeyi, görgülü ve zarif olmayı, insan ilişkilerini güçlendirip, sektöre donanımlı yetişmeleri sağlanmaktadır. Bölüm öğrencilerinin mezun olabilmesi için 45 iş günü sektörde uygulamalı eğitim (yaz stajı) yapması gerekmektedir.

Kariyer Olanakları: Aşçılık Programı mezunları eğitimlerini tamamladıktan sonra gerek yurt içi, gerekse yurt dışında otellerde, restoranlarda, catering şirketlerinde, aşçı ya da yönetici olarak çalışabilmektedirler. Aynı zamanda basın-yayın organlarının yemek yazarlığı-stilistliği, gıda işletmelerinde ürün geliştirme bölümlerinde (AR-GE), yiyecek-içecek sektöründe eğitim veren kurumlarda çalışabilirler.

Dikey Geçişle Geçilen Programlar: Ön lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar, lisans programlarına geçiş hakkı sağlayan Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile Aile ve Tüketici Bilimler, Beslenme ve Diyetetik, Gastronomi Mutfak Sanatları ve Yönetimi Lisans Programları gibi 4 yıllık eğitim veren programlara geçiş yapabilirler.

Aşçılık Programının öğrenim süresi iki yıl olup öğrenim dili Türkçe’dir.

Giriş Bilgileri

Kuruluş Yılı  2011 - 2012
Puan Türü TYT
Eğitim Dili Türkçe
Hazırlık İsteğe Bağlı
Eğitim Süresi 2 Yıl
Yerleşke Bilgisi Sütlüce Yerleşkesi

Program Başkanı Mesajı

Beslenme, insanın yaşamını sürdürebilmesi için yerine getirilmesi gereken temel gereksinimlerin başında gelir. Değişen toplum yapısına göre yeme-içme sektörü de buna ayak uydurmaktadır. Haliç Üniversitesi MYO Aşçılık programı olarak öğrencilere sadece tabakta yemek sunmanın haricinde; üretimi, yerel değerleri ve tarımsal ürünleri tanıtmak, ekonomik malzeme kullanma becerisi kazandırmak, atıkları değerlendirmek ve kullandığı yiyecek malzemelerinin gastronomi tarihini inceleyip öğretmek amaçlanmaktadır. Bunların yanı sıra alanı ile ilgili dünyadaki gelişmeleri izlemek, kendi kültürünü yansıtan yemeklerle dünya mutfağını eşleştirmek ve bu alanda yeni tarifler ortaya çıkaracak bilgiler verilmektedir.

Aşçılık mesleği, insanların beslenme ihtiyacından doğmuş olmakla beraber yalnızca yemek pişirmek değildir. Aşçılık; güzel sanatlar, kimya, biyoloji, gastronomi, psikoloji ile etkileşim halinde tüm etik değerleri bünyesinde barındırmaktadır. Üniversitemiz aşçılık programından mezun olan öğrenciler kamu ve özel sektörde çalışabilmekte, usta öğretici unvanıyla eğitim kurumlarında görev yapabilmekte ya da girişimci olarak kendi bağımsız restoranlarında faaliyet yürütebilmektedir. Programın eğitim dili Türkçe olup, 45 günlük zorunlu staj yapılmaktadır.

Öğr. Gör. Gülden ATAY

Aşçılık Programı Başkanı